Σελίδες

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ο λόγος στις πόλεις!

Revekka_Thess 04: Θεωρώ πως οι πόλεις θα παίξουν το πρωταγωνιστικό τους ρόλο στη νέα εποχή.Τα αστικά κέντρα αποτελούν το βασικό πυλώνα πολιτιστικών, πολιτικών και κοινωνικών καινοτομιών. Σφύζουν από δημιουργικότητα, πλουραλισμό, κινητικότητα και δημοκρατικό ακτιβισμό.

Σήμερα η πόλη προσφέρει την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, αφού αποτελεί το θερμοκήπιο της συμμετοχικής δημοκρατίας, της συλλογικότητας και συναίνεσης, στέκεται πλησιέστερα στον πολίτη, κατανοεί καλύτερα τις ανάγκες του και κερδίζει ευκολότερα την εμπιστοσύνη του απ’ ότι οι κεντρικές κυβερνήσεις.
Οι δήμαρχοι πρέπει να πείσουν τους συμπολίτες τους με έργα και όχι με λόγια και χωρίς κομματικές παρωπίδες. Καλούνται να δώσουν πρακτικές λύσεις στα προβλήματα εγκληματικότητας, ανεργίας, εκπαίδευσης, υγείας, φυσικών καταστροφών, συγκοινωνίας, μετανάστευσης, κλιματικής αλλαγής, αποκομιδής απορριμμάτων και διαχείρισης αποβλήτων. Οι κυβερνήσεις μπορεί κάποτε να κατεβάζουν ρολά, αλλά οι πόλεις παραμένουν πάντα ανοιχτές. Το μέλλον είναι πρόκληση και απαιτεί ταχύτητες υψηλές.

Οι δήμαρχοι δεν κτίζουν τείχη, αλλά γέφυρες και όσοι πολιτικοί επιθυμούν να αφήσουν τη σφραγίδα τους, θα βρουν στον δήμο γονιμότερο πεδίο δράσης απ’ ότι στην κεντρική κυβέρνηση.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να μετατοπιστεί ο δημόσιος διάλογος από τα κράτη στις πόλεις, από την ιδεολογία στον πραγματισμό. Ώρα να συζητηθεί ο ενεργότερος ρόλος των πόλεων στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων με καινοτόμες πρωτοβουλίες. Η συνεργασία και η συνεννόηση ενώνουν τις πόλεις παρά τα κράτη!

Αρκετοί δήμοι ανταλλάσσουν τις εμπειρίες πολύτιμων πρακτικών, μέσω περιφερειακών και παγκοσμίων δικτύων πόλεων, όπως του United Cities and Local Governments, της μεγαλύτερης παγκόσμιας αυτοδιοικητικής οργάνωσης ή του συνασπισμού πόλεων C-40 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς το 80% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως δημιουργείται στις μεγάλες πόλεις.
Η θεσμοθέτηση Παγκόσμιας Συνέλευσης Δημάρχων, ώστε οι πόλεις να αποκτήσουν ισχυρότερη, διεθνή φωνή είναι μια επιβεβλημένη ενέργεια. Η ιδέα αυτή, παρά τα όποια προβλήματα της εκπροσώπησης, έχει ήδη καλλιεργηθεί με συναντήσεις δημάρχων στην Ασία, στην Αμερική και στην Ευρώπη για την αναζήτηση κοινών λύσεων, με την ελευθερία επιλογής των πρωτοβουλιών που ενδιαφέρουν κάθε πόλη.

Για να παίξουν οι πόλεις τον ρόλο που τους αξίζει, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οπωσδήποτε τα κακά της διαφθοράς, της φτώχειας και της εισοδηματικής ανισότητας, που ενδημούν στους κόλπους τους καθώς και τις προκλήσεις της οικονομικής αυτάρκειας και διοικητικής αυτονομίας τους.

Στη σύγχρονη εποχή ο ρόλος του δημάρχου είναι πιο παραγωγικός και πολυδιάστατος. Οι πόλεις ενώνουν τα κράτη με τις συνεργασίες τους και οι λαοί απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της καλής δουλειάς.

Οι ψηφοφόροι οφείλουν να ανταποκριθούν στο δημοκρατικό τους δικαίωμα με υπευθυνότητα και ρεαλισμό. Να θέσουν στο περιθώριο όποιον δεν παράγει έργο και να προκρίνουν επιλογές αξίας. Η χώρα δεν αντέχει άλλες μετριότητες και οι πόλεις δε μπορούν να παραμένουν περιθωριοποιημένες. Η Θεσσαλονίκη είναι τυχερή που έχει Δήμαρχο τον Γ. Μπουτάρη και είμαστε σίγουροι πως αυτό το παραδέχονται και οι πολίτες της. Αναμένουμε όλοι να το φωνάξουμε ηχηρά στις 18 Μάη. Είστε έτοιμοι ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου